El projecte


Una caponera és un vehicle de tres rodes preparat per portar gent. És un sistema de transport públic emprat en alguns països del món, i amb el nom de caponera se’l coneix a Nicaragua…

L’atzar és responsable del fet que hi hagi un projecte de cooperació entre el barri de la Floresta i Nicaragua, concretament amb la comunitat de Cusmají. Els orígens tenen a veure amb l’agermanament entre Arbúcies i Palacagüina, que des de fa més de tres dècades continua any rere any compartint iniciatives i projectes que han fet créixer i enfortit relacions entre persones d’ambdues bandes. És en aquest marc solidari que veïnes i veïns de la Floresta inicien l’any 2015 un projecte d’agermanament entre l’Escola de la Floresta i l’Escola Cusmají a través del qual infants d’ambdós centres escolars intercanvien cartes i dibuixos amb la col·laboració de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) i de professorat de la Floresta.

I és en aquesta mateixa línia que veïnes i veïns des de la Floresta proposen l’any 2017, en el marc del Consell de Barri, iniciar una acció de cooperació encaminada a facilitar la continuïtat dels estudiants de primària de l’escola de Cusmají. Es tractava, es tracta, de finançar el transport amb una caponera de sis infants fins a l’institut de Palacagüina. Una caponera que els porta a l’institut i els retorna a casa cada dia.

Hi ha molts motius per tirar endavant un projecte com aquest, però hi ha un que té a veure amb l’estimació al proïsme i amb el fet de proporcionar eines que ajudin a trencar les cadenes de submissió, i l’educació probablement sigui la més eficaç.

Com deia el professor Orlando Pineda, l’impulsor de la pedagogia de l’amor: “El hombre no debe amar sólo a los suyos, porqué nunca sería feliz, y la felicidad consiste en hacer felices a los demás”.

El cost del projecte és de 7000 córdobas al mes (180 €/mes) i tota col·laboració és benvinguda.

Disseny Pere Botero (el de les calderes)